Pages

25 Apr 2016

Kereta beranak pinak yang menyusahkan semua orang.

Hai!!

Nak ber Aku-Kau yer!!

Semua sehat?? hehehe.. Dah lama tak jenguk Blog. Nak wat camne...kerja..sebuk dengan duniawi......redho...... Jomlah nak terus masuk ke jalan cerita pulak yer.

Gambar semata2
     
             Aku percaya semua orang ada side mirror. Yang takde side mirror hanyalah kereta sorong dan basikal. So nak cerita pasal side mirror pulak nieh tau. Get ready dengan gear. GO!! Apa fungsi side mirror??              

             wing mirror, also known as the fender mirrordoor mirror, or side view mirror, is a mirror found on the exterior of motor vehicles for the purposes of helping the driver see areas behind and to the sides of the vehicle, outside of the driver's peripheral vision (in the 'blind spot').<wikipedia            
             Heh! Wikipedia pun ada cerita tau fungsi side mirror/wing mirror/ rear view mirror *sama je makna semua. Side mirror ni kita guna time nak konar kiri dengan kanan kan? Nak tengok ada kenderaan lain ke tak. Atau ada penghalang ke pe kan? Kalau koranglah...korang guna side mirror fungsi apa pulak yer? Jh bukan setakat tengok kiri kanan, makeup sambil redah jammed pun guna side mirror HAHA! *acah bangga serba guna konon harap takde abam polis yang sixpack macam polis evo lah!!   
           
              Sebenarnya dah banyak kali dah kena. Walaupun dengan kereta yang berbeza. Warna kereta yang sama tapi nombor plate yang berbeza dan jantina yang berlainan lah!.

               Setiap kali kalau nak keluar simpang mestilah kita akan tengok simpang kita ada kereta ke tak. Kalau rasa taknak toleh kita akan intai side mirror kan?? Samalah dengan Jh. Tapikan tak tahulah kenapa jantina yang sama ditempat yang lain, kereta yang berbeza dan nombor yang berbeza tapi jantina yang samalah! *taktau berapa kali nak sebut sama, berapa kali nak sebut lah. Tapi yang pasti erti LAH tu sebenarnya tengah marah* 
                     
                Pagi tadi, Jh nak pergilah office. Setiap kali nak pergi jalan kuching memang laluan tu paling cepat and paling singkat. Tapi crowdedlah! Crowded yang amat!!*amat tu besarkan sebab nak gambarkan rasa crowded yang terlalu tu tak tau camne*   Walaupun orang kata, ala kau tak payah baik sangat nak bagi signal, kau keluar je nanti pandailah diorang elak. But do you know? even with side mirror but without using your stupid foolish brain*SIGNAL* sangat bahaya!!! Dan kereta korang boleh saling kiss-kiss sambil boleh menjadi beranak pinak?!!!!! *Geram sangat*
kemalangan beranak pinak

Image result for kemalangan kerana tidak menggunakan signal
Stupid Foolish Brain *SIGNAL* yang dituliskan tadi.
                                               
                Why beranak pinak. Sendiri paham2 sudah. Tau tak semua tu akan mnyusahkan para pengguna jalan raya? Kerana orang degil cerdik pandai menyebabkan semua orang lambat pergi kerja? sampai ke destinasi yang ditetapkan?????? <--- banyak sangat sebab bengang.

                  Back to the story. Jh keluar lah simpang sambil ada signal, tengok side mirror. Body kereta pun dah separuh jalan raya lebih dari line putus2 tu...Dari anak mata*rupanya aku ni adalah mak kepada mata aku sendiri*   Boleh plak kereta avanza ni nak masuk jugak. NAK MASUK JUGAK!!!! Dahlah tak tengok kereta kiri dan kanan. Kepala memang strait  jelah cite dia. Kononnya dengan kepala strait macam zirafah tu bolehlah naik fly over secepat BOLT. Waktu dia nak masuk tu ingatkan dia nak berhenti so xdelah jh nak tekan hon. Sekali bila kereta Jh dah nak masuk lane dia boleh nak lajak jugak. Jh rasa sebesar ibu jari kot jarak kereta depan dia diantara dengan pintu side driver Jh. Oleh kerana kau tak hormat pengguna jalan raya yang lain. Dengan penuh sopan Jh bagi honnnnnnn sepanjang jalan. Agaknya baru sedar yang dia dah *tersopan lebih*kurang ajar terus dia rilekskan badan dia and tekan brek. Geramnya terus Jh renung dia. Muka dia nampak macam serba salah jugelah. *jh gengster jalan raya jangan main2* .  Terus dia stop kejap bagi Jh betulkan body kereta. Seriusly cakap, kalau dia 'ter' kiss kereta Jh time tu. Jh dah tak boleh nak post dekat blog dah.sobssobs... *cliche sangat* aaauwwww.


Situasi kedua

            Ni hari yang tak sama. Hari tu nak balik kerja. So memang kena ikut jalan kuching juge sebab tu lagi cepat nak sampai Ulu yam. *Jh duk jauh tau!!* Hashtag Indipendantwomen Hashtag Akusangathebat Hashtag Akutakgentar <--- bajet retis gitusssssss.Silalah lempang jh laju2 kalau tak puas hati.  Situasi yang sama juge. Nak masuk belah kanan. Dah bagi signal 'LIPLAP' 'LIPLAP' *dah macam mak jemah gitu    Kereta putih jenama Honda City tu macam agak jauh dari Jh lah takdelah jauh dia ibarat macam dari rumah Jh nak ke rumah jiran sebelah punyer sebelahlah. So takdelah jauh sangatkan. But stil consider Jh boleh masuklah. So dengan rasa selamat Jh pun masuklah. Ni signal dok LIPLAP macam pokok krismas nieh, dah masuk separuh badan dah nieh. Mak ai melulu kereta tu datang. Ko dah tau aku nak masuk jalan tu lagi ko laju??!! What?? Tau tak waktu tu Jh macam tawakal giler. Jh sempat berdoa tanpa tadah tangan " Ya Allah, if this is my last breath, please let me rest in peace with iman. Amin". Lepastu Jh dah geram still jh masuk lane Jh terus dia slowkan kereta dia *again baru terfikir rupanya kereta tu ada brek kaki!*  GERAM!! Itu pun still acah2 KL drift manusia tu dok cucuk2 Jh. Dengan berbekal kan keegoan Jh. Aku tak bagi MASUK!! Lantak kau mereput dekat belakang. Then bila dia tahu yang memang dia tak boleh masuk at last dia beralah. Yelah, kalau time tu nak suh aku keluar balik ke lane asal, Langgar divider lah jawabnya! Kalau langgar divider kereta honda city tu akan ku jadikan total lost *buat mata ngeri sambil pegang stereng kereta*. Baru ada akai.

             Sebenarnya banyak lagi situasi yang sama berlaku tapi Jh up dua ni je sebab dua ni paling bahaya. Dan kerana kecuaian dan ketamakkan orang aku pulak yang kena tanggung nanti.


              Ok. Disini Jh cuba nak sampaikan yang 'Berhati-hatilah driving." Come on guys. Bukan korang sorang je atas jalan raya. Jalan tu bukan bapak korang yang punyer *ayat mak jh selalu guna when angry came*. Fikirlah sama keselamatan orang lain juge. Kalau rasa taknak jugak. Bebai sangat aih. Fikirlah dia tu ada wife/husband/son/daughter/nenek/atok/mak/bapak/ semualah!!. Korng pun ada family juge, takkan korng nak family korang susah hati??? hmm hmmm hmmm..... Chill la bro. Nak sampai destinasi mengikut masa yang ditetapkan? Boleh..... tapi yelah. Jangan sampai membahayakan orang lain sama. Kau nak mati, pergilah sorang-sorang. Aku nak hidup lagi . Itulah ibarat dia.

              Please becareful on road. Beware of road safety. No speeding. No cheating. And lets your 'iman' be your leader than you'll safely reach your place. Tq.

                          Jadikan signal itu raja dijalan raya and your driving will lead you path.
Guna cermin pandang belakang bila nak buat sesuatu so that dia akan read for you safety too..
Don't let your ego occupied you, it may let you to death.
Remember you spouse, family members is waiting for you safely reach you place.
Last but not least, let your iman be the 'leader' than you will safely reach you place with peace and smile.

Tq for reading.


Taknak keyboard warrior.
Please share your comment nicely here.








LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...