Pages

6 May 2016

Menang dari perlumbaan dunia akhirat bukan mudah. Hospital Beyond Boundaries Kampung Cham, Cambodia

Hai!!

Sehat??

Nak ber Aku-Kau yer. Hope tak marah. ngeeeeeeeeeeeee

Salam jumaat semua. Bagi kaum Adam jangan lupa untuk bersiap2 menunaikan apa yang fardhu yer.

            Macam gempakkan title story Jh kali ni? Hurmmmm " Menang dari perlumbaan dunia akhirat bukan mudah. Yup sangat tak mudah. Tapi kalau takde usaha, silalah jadi macam mat jenin banyak berangan akhirnya sendiri rugi. Hurmmm... tak menguntungkan. But, kalau usaha tu ada, walau susah macam mana pun kita tetapkan akan berjaya mencapai apa yang kita inginkan. Right?? *Tiba-tiba terngiang-ngiang suara Faizal tahir-menang*



               #Throwback#  Tadi sembang dengan member actually merangkap doktor. Chumel..chumel but jenis tahan lasak ala hipster! HAHAHA!! *mampus aku bila dia baca nanti* Nama dia pun macam sesuailah dengan dia kan. But i called him Nan. Teringat aku pada roti cheese nan meleleh SEDAP!!  So, back to my story. He is quite adorable man-kind dan sangat pantas buat kerja. Apa yang aku boleh explainkan. He is a good doctor. Like seriusly yes!!

Ini Hanan


       [    Ini Hanan. Nama sebenarnya dia Wan Abdul Hanan.  Bergetar tak tulang rusuk korang tengok gambar ni.  He's type of funny guy. Jenis yang outspoken tu takyah cakap. Kuat sakat pun yer. HAHAHAH... Tapi apa pun he is a nice guy. ] hashtaghashtaghashtag <gedik sangat haku!!
         


                Apa yang aku nak ceritakan adalah. Sedang aku lepak dengan dia. He showed me something. A book. Quite interesting. Tengok tajuk maybe like boring but once you open the book and read each part of the story, you'll feel like it suck  you in. Macam kita yang ada sebagai characters didalam buku itu. Nanti try cari dekat MPH "Apokalips" best! Oh ya! Sebenarnya aku nak share tentang satu perkara. Jom bernada serius sikit.

                                                           DONATION
donation is a gift given by physical or legal persons, typically for charitable purposes and/or to benefit a cause. A donation may take various forms, including cash offeringservices, new or used goods including clothingtoysfood, andvehicles. It also may consist of emergency, relief or humanitarian aid items, development aid support, and can also relate to medical care needs as i.e. blood or organs for transplant. Charitable gifts of goods or services are also called gifts in kind.

             Donation atau erti kata lain, menderma. Why aku cerita berkenaan dengan derma dan apa kaitan dengan Hanan a.k.a Nan right? Sebenarnya, aku nak kongsi satu cerita yang sangat-sangat mulia pada pandangan aku. Perbuatan mulia yang aku percaya bukan semua mampu buat. Hanya yang terpilih 'oleh-NYA' sahaja mampu membendung perkara sebegini.

           Okay. One thing that i'm going to ask you is "Do you know what is HBB 'HOSPITAL BEYOND BOUNDARIES"? Do you ever realise about this hospital is actualy exist?? YES! Sebenarnya HBB ni sememangnya wujud. 
http://www.hbb.org.my/ < click sini
Nan pandang mana pun tak tahulah haha

                                     
                                                                                    
            Hanan dengan best friend and the others friend *mengada ayat aku*  sebenarnya yang telah bersama-sama membangunkan hospital ni disalah sebuah kawasan di Phnom Phen.

           Tapi sebelum tu nak tanya koranglah. Penah tak baca novel Melur Jelita? "I Love You Stupid"? Kalau yang kaki novel ni mesti pernah baca *siapa ada novel sambung ilus?aku nak. sobsbobs buku tu dah tak jumpa kat kedai*  Kalau luar nampak macam buku novel cinta biasa je kan? Tapi, sebenarnya isi dalam novel tu sangat-sangatlah mendalam. Kehadiran Inspektor Ebrahim sebagai abam pedas telah menggugat keegoan Iris. 'Si pembunuh cinta'. Namun, kerna Firman hatinya mulai lembut dan Iris yang dulu bukan lagi sepertinya yang kini. Mengenali orang-orang Cham, kisah suka duka orang Cham telah merubah Iris yang sememangnya hebat dengan sikap yang angkuh adn sombong itu kepada gadis yang sangat merendah diri. Namun, disebalik cerita kisah cinta firman Ebrahim dan Iris, kita juga dapat mengenali keadaan Kemboja melalui cerita-cerita yang telah diilmiahkan oleh penulis dengan mewujudkan jalan cerita yang menarik. Aku mengenali kewujudan kampung Cham dari cerita yang telah disampaikan oleh Firman Ebrahim kepada pembaca-pembaca diluar sana termasuklah aku*yang comel lottier*. Bagaimana kehidupan orang Cham semasa perang Pol Pot. Terseksanya mereka diseksa sehingga ada yang terpaksa menahan rasa sakit dihati. Terpaksa mengorbankan diri demi agama dan bangsa yang dicintai kepada orang-orang kejam yang cuba untuk menghapuskan puak ini. MasyaAllah, sedih sangat bila melawat musium Pol-Pot. Apa yang aku rasa? Aku rasa marah, geram dan sedih bila mengenangkan nasib-nasib orang Cham. Okay back to the story. 


                                                                                     

Kalau yang jenis lemah semangat lebih baik tak payah masuk musium tu.

Ini gambar yang paling aku tak suka dan jijik sangat!!
Menurut cerita , askat-askar polpot akan bermain teka-teka. Dan disetiap teka etki ersebut akan adanya manusia yang terkorban. Permainannya adalah teka jantina bayi. Perut ibu dilapah hidup-hidup lalu bayi dikeluarkan adri perut. Sekiranya apa yang diteka itu salah akan dilambung dan dibawahnya terdapat tombak menunggu.
             
Ada yang mengatakan wajah half dalam gambar tu sebenarnya hantu toul sleng.
Entahla!!




Introduction

   #temuramah#   Hospitals Beyond Boundaries (HBB) merupakan sebuah badan bukan kerajaan (NGO) berdaftar di bawah Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (ROS) dengan misi memberi khidmat kesihatan di tempat-tempat yang paling memerlukan. Misi ini tercapai melalui pembinaan klinik-klinik dan hospital-hospital yang tidak berasaskan keuntungan.
Selaras dengan nama pertubuhan , kami melihat ‘beyond the hospital boundaries’, bererti kami juga menitikberatkan keadaan pesakit di luar hospital, termasuk keadaan tempat tinggal, nutrisi dan pendidikan kesihatan.
Kami percaya bahawa kemiskinan dan kesihatan adalah dua perkara yang sangat berkait rapat.
Kami berpegang pada prinsip “cukupkah jika kita hanya merawat pesakit dan kemudian menghantar mereka pulang kepada keadaan asal yang menjadikan mereka sakit?”

         Fokus utama HBB adalah menyediakan khidmat kesihatan komuniti, terutamanya kepada golongan yang kurang mampu.#


             Perkara yang paling aku ingat adalah, for those patient who come to HBB yang tidak mampu untuk membayar rawatan tidak akan dikenakan sebarang bayaran atau denda. Tetapi, sebaliknya for those yang capable untuk bayar akan dikenakan bayaran. Mengikut kemampuan. *mulianya mereka ni kan??not everyone can be as noble and good as this.*



                Kalau korang nak tau, kita pun boleh join diorang untuk sukarelawan ni tau. Every two month diorang ada trip ke Cmbodia. Kalau korang nak tahu lebih lanjut korang bolehlah like page  Hospitals Beyond Boundaries atau twitter pun boleh. Diorang akan sentiasa Hupdate cerita-cerita baru tentang HBB ni. InshaAllah ada rezeki aku pun nak pergi. 
  .
               

                Perkara yang paling menarik , puasa dah nak dekat. Kalau korang rasa malas nak berjalan dekat bazaar sebab panas kan? Nak buat amal jariah sampingan pun dah susah kan? aApa kata korang rajin-rajin click pada http://donate.hbb.org.my/ link ni.
HBB
Help needed people

                                                

Atau, diorang pun ada buat macam Public Health. Nak tahu lebih lanjut tekan pada 'public health' yang dah di highlight biru tu. 

         [ "We give talks and do campaigns to increase the awareness about the healthcare situation in other                   developing countries. We welcome invitations to any events that is related to the work that we do. "]
        

Atau, membantu dari segi Fundraise. *nak explain tak gheti! ampun!!* Click pada perkataan Fundraise yang berwarna tu nanti keluarlah linknye. Atau untuk baca temuramah pengasa HBB dengan lebih lanjut bolehlah tekan pada > HBB.

                  Apa


Nak belanja gambar sikit

                                   
                                    

                                                            

                                          
                                                      


HBB is located at Km 8, Sangkat Chrang Chamreh,
    Khan Russeykeo, Phnom Penh, Cambodia.
    A hospital built by Malaysians for the people of Cambodia
       Okay! Takde gambar hanan sangat. So, tak boleh dah nak getarkan tulang rusuk korang. Okay bye!! Selamat membaca. Kalau ada yang terkurang tu ampunkan saya.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...