18 May 2019

Mom’s talk | First time i being a mom

Hai alls! Serius lama betul tak sentuh blog ni. Nak karang ayat pun tak sempat. Boleh dikatakan beberapa minggu ni busy so much! By the way, selamat berpuasa semua!

So, suddenly i rememorized back the time i gave birth to my princess. Now she is 6 month old. She is my first born. Sepatutnya tarikh yang diberitahu doktor is 12/11/2018 tapi dia nak jenguk dunia awal plak. So, dia keluar 8/11/2018. Alhamdulillah! Segala process dipermudahkan. Start dari pukul 1 pagi i sakit sebab false alarm tapi slowly the pain getting quicker. Dalam pukul 2 pagi my husband bring me to the HKL EMERGENCY. Masa tu bangunan ibu dan anak tak siap lagi. So, i was there and the doctors was checking on me. Boleh tahan sakit juge menahan false alarm ni. Masa tu segala jejari menjadi sejuk. Tak tahu nak kata. Teringat segala dosa dosa yang Anna dah kumpul. Masa tu memang istighfar sepanjang rasa sakit. 
Masa ni dia baru 6 month old. dan bersedia everyday kena gigit dengan i.

Dalam pukul 6 after cuncun azan Subuh. They bring me to the labour room sebab staffnurse cakap dah bukak 5 cm. (Bila teringat balik kenangan sakit labouring ni aduh! Trauma!) . Lebih kurang 2 jam jugelah I struggle dalam labour room ditemani husband I. Dia antara makhluk Allah yang paling excited nak tengok process labour. ( Baru dia tahu betapa sakitnya nak melahirkan ). 

Alhamdulillah by 8.28 am My first born , a baby girl with weight 2.59kg named Nur Syifaa Anaqi. Serius macam tak percaya je masa tu. Terasa ringan sangat badan bila perut dah kosong. And happy gila sebab dah ada peneman baru. ^^

so, sepanjang process berpantang Anna, macam macam yang Anna kena hadap. But, apa yang Anna boleh katakan, be cool and chill for every circumstances. Berpantang is not easy and dalam pantang lagilah tak easy. Sebab kita akan handle dengan emosi dan sebagainya. So, bagi yang ada duit lebih tu if nak upah orang jaga masa berpantang tu bolehla...sebab kalau berpantang dengan mak sendiri kena tahan bebelan. hikhik!

First time jadi mak kan, well is not easy beb. Semuanya kekok jadinya. How to handle a baby when she needed breastmilk. how to handle baby nak mandi? and etc .....

So, untuk first time pengalaman, my mom helps me alot! Thank MA! Serius tak semudah yang disangkakan. Bukan senang nak pegang baby yang baru freshly keluar dari perut naknak kecik keding tu. Salah pegang boleh jatuh or hurt them tau!

Tapi, masa Anna lagi berapa bulan nak bersalin tu baru Anna beli barang siapsiap. Taknak awal2 sebab lagipun masa tu Anna tak tahu jantina baby. Serius setiap kali nak scan je mesti dia kepit. Ouh Stress! haha... But as long that dia sihat okayla kan. So, Anna beli benda2 penting macam

  1. Maternity pad jenama Intimate well easy to handle 
  2. pampers anak paling penting!!
  3. Maternity bra 
  4. baju baby untuk dia pakai for sepanjang 100 hari sebab nanti selepas 3 bulan body shape lari dah!
  5. Barang mandian.
Sebenarnya kalau ada budjet lebih beli lah lebih. Tak apa.... nanti guna juge. Oh by the way, nanti orang yang datang bagi hadiah pun banyak so memang korang boleh jimat dari situ dah sebenarnya. Nanti bagilah nama anak siapsiap senang korang nak isi borang nanti. Nak nak kalau korang jenis yang lepas berpantang akan balik kampung macam Anna. So, senang nanti husband korang nak pergi JPN daftar nama baby. Macam Anna plak, Anna bagi nama and tarikh lahir then dia pergi je. Baby lahir Kl so daftar pun Kl.

HMMMM....untuk para ibu yang bakal bersalin, semoga dipermudahkan segala urusan okay. Don't yell Don't shout just chill. Banyakkan beristighfar dan ingat Allah. Ingat yang baik baik , sebut yang baik baik. 

bye!!

My Makeup Storage from DIY

Hai!! Lama juga Anna ambil masa nak cari content yang sesuai untuk post terbaru. Hak Hak!!          Bila korang baca tajuk tu especially ...