10 Aug 2019

Mom’s talk | First time i’m being a mom ii

First time i being a mom

Hai semua!! Lama sangat dah tak sentuh blog. Start stop kejap blog sebab banyak benda perlu diselesaikan. 

So, apa khabar semua?? 

Hari itu dah ada first talk of being a mom . Now, untuk second chapter. Well..... untuk semua orang memang akan mengalami macam-macam pengalaman tak kira untuk first, second or third born. Like mine?? Ofcourse tak kurang juga.

For this second episode, i’m going to talk about how i raised my baby. So, i’ll share some experience such as ,

Barang-barang baby yang wajib ada sepanjang berpantang dikampung.

  1. Pampers and wipes
  2. Bengkung baby (5helai prefer zap on)
  3. Bedung baby (atlest 3 helai)
  4. Baju lubang-lubang (sebab cuaca kadang panas )/ Tops / Rompers (7 helai cukup )
  5. Buaian (if needed)
  6. Sarung tangan and kaki bayi
  7. Sapu tangan
  8. Lactulose untuk lembutkan najis (wajib kalau ada masalah sembelit but minta nasihat doktor first
  9. Shampoo mandian bayi 
  10. Nappy cream ( sebab takut bahagian punggung beruam ) 
So, ini antara barang yang Anna prepare bawak balik kampung. Senang je. Tak perlu banyak-banyak sampai kembung beg. Sebab dekat kampung selalunya kita sebulan je. Barang pun basuh and pakai semula. 

Sepanjang proses berpantang ni apa yang paling Anna stress is bila benang jahitan masih belum kering. So, apa cara dia is setiap kali lepas mandi or buang air make sure korang kena cuci elok-elok sampai kering. Tapi don’t stress yourself sebab benda tu akan tercabut sendiri slowly.

But, something happened to me. Anak Anna mengalami kekuningan yang quite high. As time fly, weight dia pun berkurangan. Memang cengkung la.
Katanya sebab salah penyusuan. 

Masa checkup 2 bulan, doktor arahkan Anna bawak syifaa ke Emergency sebab Syifaa suspect ada jantung berlubang. This is the reason kenapa Syifaa kurus je. Masa dekat hospital, memang agak penat dan stress. Well, bukan senang baru nak berjimba dekat rumah tetibe kena warded. Tengok anak kena cucuk amik darah setiap hari memang rasa nak menangis tau!

Sekarang Syifaa dah 9 month old and tak lama lagi dia akan dapat injection. So, lepas kejadian tu, doktor pakar nasihat Anna untuk berikan Syifaa minum susu premium sebagai energy booster dia. Alhamdulillah! Everything went well and sekarang berat seiring umurnya. 

Inilah pengalaman Anna menjadi first mom. Korang bagaimana pula??

 2 month old in the hospital

8month coming to 9 month old after gave her Enfalac a+

2 comments:

Fettucini Carbonara ( How i cook my Carbonara )

Hai!!! Macam mana hari-hari mu ^^ . Adakah ia seindah langit yang cerah. Ceewaah!! Berjiwang semacam!!  By the way, how was your day?...